Orgelmakers sinds 1947

 

In 1823 bouwde Quelhorst een nieuw orgel voor de Evangelisch Reformierte Kirche in Neuenhaus. Zoals bij veel orgels, is het de geschiedenis niet ongeschonden doorgekomen. In 1993 is er een nieuw binnenwerk gemaakt in de bestaande orgelkas, door de firma Führer uit Wilhelmshaven. De originele frontpijpen waren nog aanwezig.

In oktober 2014 hebben we de 21 grootste frontpijpen gerestaureerd en van nieuwe koperen binnenvoeten voorzien.  In 1993 waren er wel binnenvoeten aangebracht, maar die waren steeds te kort gemaakt, zodat de voetspits als nog helemaal dubbel plooide. Heel vreemd dat de binnenvoeten niet doorliepen tot aan de voetspitsen.

In maart 2015 hebben we het pedaalpijpwerk schoongemaakt na de restauratie van de kerkmuren. Het pedaalpijpwerk staat in een open opstelling achter de orgelkas. Ook zijn de 2 pedaaltongwerken opnieuw geïntoneerd. De Bazuin 16 was altijd heel traag en heel luid. Door het schoonmaken van de tongen en intonatiecorrectie, klinkt de Bazuin nu veel beschaafder en heeft een prompte aanspraak. De gebruiksmogelijkheden zijn enorm toegenomen door deze herintonatie.

Tegelijkertijd is de Mixtuur ook gecorrigeerd. Er was een apart sleepje aangebracht, na 1993, voor het 5 1./3 koor in de discant. Het 5 1./3 koor is eigenlijk altijd uitgeschakeld en daardoor ontstond een scheve balans in de Mixtuur. In de bas is de Mixtuur nu 3 sterk, in plaats van 5 sterk, en in de discant 4 sterk. Dit zorgt voor een veel betere verhouding en versmelting van de klank.

Hoofdwerk:Onderpositief:Pedaal:
Prestant 8Prestant 4Subbas 16
Bourdon 16 discantHolpijp 8Octaaf 8
Gedackt 8Fluit 4Bazuin 16
Octaaf 4Woudfluit 2Trompet 8
Gedekte Fluit 4Cornet 3 sterk discant 
Quint 2 2/3Dulciaan 8Pedaalkoppel - HW
Octaaf 2 Pedaalkoppel - OP
Mixtuur 3- 4 sterk B/D Manuaalkoppel B/D
Trompet 8 B/D  

 

cy6-smerdiek-neuenhaus-scherpenisse-2015_024.jpg - Rene Nijsse
axk-neuenhaus_166.jpg - Rene Nijsse

doorkijkje naar middentoren, met daarin links een geplooide voet van een frontpijp

ccq-neuenhaus_157.jpg - Rene Nijsse

Speeltafel

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl