Nieuwbouw

Het eerste geheel nieuwe orgel was voor de Gereformeerde Gemeente te Drachten in 1976

In 1973 bouwde Arjaan Nijsse zijn eerste kerkorgel voor de Gereformeerde Gemeente van Katwijk. Een deel van het pijpwerk was afkomstig uit het vorige orgel. Het eerste geheel nieuwe orgel was voor de Gereformeerde Gemeente te Drachten in 1976.

Er was een lange weg te gaan voordat je je ook in nieuwbouw kon waarmaken. Het kost tijd om het ambacht onder de knie te krijgen en elke keer leer je nog nieuwe dingen en kom je nog tot nieuwe ontdekkingen en inzichten. Een pijporgel is een “levend” instrument.

Het orgel van de Hervormde Kerk te Kloosterzande was het begin van heroriëntatie op de Nederlandse orgelbouw uit vroeger eeuwen.
In 1985 hebben we dit orgel opgeleverd.

Daarna volgende 2 nieuwe orgels voor Haamstede (Christelijk Gereformeerde Kerk en Hervormde Kerk), voor de Hervormde Kerk in Berkel en Rodenrijs en de Gereformeerde Kerk te Dwingeloo.

Een nieuw orgel voor de Maranatha Kerk

In 1992 hebben we een nieuw orgel gemaakt voor de Maranathakerk in Goes onder advies van de Orgel Advies Commissie van de Gereformeerde Organisten Vereniging. Met Jean Telder als adviseur, is er een klankbeeld ontstaan, dat we ook bij vervolgopdrachten hebben gerealiseerd, zoals De Open Hof in Soest en de Tabernakel in Ede.

Het orgelfront van de Maranathakerk in Drogeham (1994) is geënt op de Friese orgelbouw en is getekend door Tjibbe Heidinga.

Ons grootste orgel tot nu toe hebben we in 2009 opgeleverd voor de Nieuwe Kerk in Kampen. Dit orgel heeft 3 klavieren en 3538 sprekende pijpen. De langste pijp is 5 meter en de kleinste pijp is minder dan 1 cm.

Bijzonder was ook de bouw van een nieuw orgel voor de Kruiskerk in Diever, dit orgel is geschonken door een gemeentelid.

Ons laatste nieuw gebouwde orgel staat in de Mariakerk te Vollenhove.

Gezien de terugloop in het aantal kerken in Nederland en West Europa, is de mogelijkheid om een nieuw orgel te bouwen vrijwel verdwenen. Dat is erg jammer want de kennis en kunde van het orgelmaken dreigt daardoor te verdwijnen.

 

orgel in de Maranatha kerk

Orgel in de Maranatha kerk