Geschiedenis
VADER en ZOON NIJSSE orgelmakers en causeurs
Sinds 1938
De geschiedenis van orgelmakerij Nijsse en zoon in het kleine dorp Oud-Sabbinge begon officieel in 1938 toen oprichter Adriaan Nijsse zich liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Goes.
Arjaan Nijsse “Wie ziek werd, stierf”
Arjaon
Hij was als bijna alle jongens in de arbeidersstand voorbestemd om in de landbouw te werken. ‘Arjaon’, zoals een Adriaan in de streek algemeen wordt genoemd, zag dat niet zo zitten.
Zijn grote inzicht verschafte hem ook mogelijkheden om te ontsnappen aan het bestaan van landarbeider.
Schilderijen van stichter Adriaan Nijsse
De stichter van het orgelbedrijf werd geboren aan de Ring in Oud Sabbinge en heeft daar zijn hele lange leven gewoond.
Het gezin (Arjaan had vijf broers en twee zussen) was arm. Hij kon daar boeiend over vertellen.
Op YouTube staan enkele filmpjes van een minuut of negen waarop dat is terug te horen.
Dankzij het Zeeuws Documentatie Centrum, waar gesprekken met hem zijn opgenomen zijn ook veel belevenissen bewaard op geluidsbanden.
Boerderijen op linnen
Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog begon Adriaan te zinnen op andere bestaansmiddelen. Hij kon goed tekenen en ging daarmee de boer op. Letterlijk, want hij schilderde de boerderijen op linnen en verdiende daar aan.
In 1938 liet hij zich als ondernemer registreren bij de Kamer van Koophandel. Daarom wordt dat jaar als het stichtingsjaar aangenomen voor het huidige orgelbedrijf.
Harmoniums
Arjaan was ook handig in het repareren van harmoniums. En toen het kerkorgel van de Gereformeerde Gemeente in Wolphaartsdijk mankementen vertoonde kon hij ook daar uitkomst bieden. Dat was mede de aanzet tot de orgelmakerij.
Arjaan Nijsse “mijn werkgoed lag gereed”
In de beginjaren was nog volop voelbaar dat de Nederlandse samenleving verzuild was tot op het bot.
Zo zag Arjaan een klus aan een orgel in een rooms-katholieke kerk voorbij gaan, omdat hij protestants was, namelijk lid van de Gereformeerde Gemeente en later van Nederlandse Hervormde Kerk.
De beoogde katholieke opdrachtgeefster sprak: ,,Jammer dat je protestant bent. Je komt nu ook niet in de hemel, als je katholiek was wel!”
Het tekenen verschafte in de eerste jaren een mooie inkomstenbron naast werk in de landbouw. Na verloop van tijd kon Arjaan zich geheel richten op tekenen en het repareren van (kerk)orgels.
Vanaf 1973 begon de firma met nieuwbouw.
Het eerste orgel werd gebouwd in een kerk in Katwijk aan Zee, het laatste nieuw gebouwde orgel doet sinds drie jaar dienst in Drenthe.
Harm Hoeve en Noortje van Middelkoop – Kruiskerk Diever
1 januari 2015: Een zeer droevige dag voor de Protestantse Gemeente te Hoek. Het meer dan 100 jaar oude kerkgebouw gaat in vlammen op en de kerk is geheel vernield. In de kerk stond een orgel van de firma Van der Kley uit Rotterdam. Het orgel was in 1986 uitgebreid met een 2de klavier door Kaat en Tijhuis. Al meer dan 20 jaar hadden we dit orgel in onderhoud. Het is voor het eerst in onze loopbaan als orgelmakers dat we dit meemaken.