De Werkplaats

Houtbewerking

Hout

Een orgel bestaat voor een groot deel uit hout. We hebben altijd een flinke voorraad hout in onze werkplaats: onder andere Europees eiken, Europees grenen, mahonie, red cedar, essen, ebben, linden etc.

Voor de houtbewerking hebben we een machinale afdeling met de gebruikelijke machines. Sjaak Moerenhout is onze meubelmaker en kan voortreffelijk werk leveren. Hij maakt ook het snijwerk.

sjaak moerenhout

De orgelkas kan gemaakt worden van eikenhout of mahoniehout. In de regel worden deze houtsoorten niet geverfd, maar met vernis of beits behandeld.

Als de orgelkas geschilderd wordt, gebruiken we grenenhout. Andere houtsoorten kunnen ook gebruikt worden voor de orgelkas, maar de 3 genoemde houtsoorten zijn de meest gebruikte en voor de handliggende houtsoorten.

De orgelkas kan strak van vorm zijn: zoals Maranathakerk in Goes, de Open Hof in Soest en de Tabernakel in Ede. Ook kunnen we een klassiek orgelfront maken, denk aan de Maranathakerk in Drogeham, de Moriakerk in Emmeloord en de Kruiskerk in Diever.

De mechanieken maken we van eiken, dat is vrijwel onverslijtbaar.

De windladen, daar staan alle pijpen op in het orgel, maken we altijd van eikenhout. Als er tongwerken in de dispositie zijn opgenomen, maken we stemdoppen op de windladen, zodat de organist alleen de tongwerken kan stemmen.

De houten pijpen maken we ook in onze werkplaats, meestal gebruiken we hiervoor grenenhout.

De mechanieken maken we van eiken, dat is vrijwel onverslijtbaar.