Restauratie

Elke periode en elk land en regio, hebben het orgellandschap gemaakt tot wat het nu is. Er is een grote diversiteit aan stijlen, bouwwijzen en klanken van pijporgels. Vanaf het ontstaan van ons bedrijf is restauratie een wezenlijk onderdeel van ons werk.

Een pijporgel is een “levend” instrument en de onderdelen zijn vervaardigd uit hout, leer, metaal, vilt etc.

Alles heeft te maken met slijtage en na verloop van tijd is een restauratie noodzakelijk. Vooral de onderdelen die met leer zijn gemaakt, vertonen na 50 tot 80 jaar gebreken.

Een pijporgel is een blaasinstrument, om de pijpen aan te blazen is een balg noodzakelijk. De balg bevat de voorraad lucht voor de orgelpijpen en zorgt voor de juiste windtoevoer. Een balg bestaat uit houten onderdelen die met schapenleer aan elkaar zijn gelijmd. als het schapenleer poreus wordt of verhard, moet het vernieuwd worden.

Door de moderne verwarmingssystemen kunnen er ook problemen ontstaat vanwege de lage luchtvochtigheid in de winter. Het hout droogt uit en zal scheuren.

Vele historische orgels zijn in de laatste decennia van de vorige eeuw kapot gestookt.

We hebben veel kennis over restauraties aan orgels opgedaan.

We restaureren orgels die gebouwd zijn met mechanische sleepladen, maar ook orgels die gebouwd zijn met pneumatische windladen in allerlei uitvoeringen. Ook de bijbehorende mechanieken en tracturen zijn bekend terrein voor ons. De orgelmeubels met eventueel snijwerk kunnen we ook volledig restuareren en, indien nodig, compleet maken.
Klein restauratiewerk aan de metalen pijpen voeren we zelf uit. Groter restauratiewerk aan de metalen pijpen wordt door de firma Stinkens in Zeist verzorgd. De houten pijpen kunnen we wel zelf helemaal restaureren.

In de loop van de jaren hebben we een behoorlijk aantal orgels in Engeland opgehaald, gerestaureerd en opgebouwd in Nederlandse kerken.

Er zijn wezenlijke verschillen met de orgelbouw op het vasteland van Europa. Zo heeft bijna elk orgel in Engeland een zwelkast en een opbouw van het binnenwerk volgens een bepaald patroon.

Balg voor restauratie

Balg na restauratie