De Werkplaats

Intoneren

Intoneren is de juiste klank uit de pijp halen.

In de werkplaats is ook een aparte intoneerruimte. Intoneren is de juiste klank uit de pijp halen. De metalen pijpen worden naar onze wensen gemaakt bij de firma Stinkens in Zeist, sinds 2014 bij Koninklijk besluit, Hofleverancier. Als ze daar gereed zijn, komt er geen geluid uit de pijpen. Die moeten nog geïntoneerd worden. Dat begint bij het maken van de opsnede, zeg maar de mond. De opening van de mond bepaalt voor een deel het karakter van de klank. Ook de kernligging en de kernspleet spelen een rol in de klankvorming.

Tijdens het intoneren maak je de pijp ook op lengte, want de toonhoogte staat in relatie met de intonatie. De juiste toonhoogte aan een pijp geven, noemen we stemmen. Stemmen doen we met een stemrol of met een stemhoorn.

stemhoorn

Stemhoorn

“Daar ligt ook mijn hart: om uit een pijp de mooist mogelijke toon te voorschijn te halen.”

Intoneren is een heel mooi onderdeel van het orgelmaken en daar ligt ook mijn hart: om uit een pijp de mooist mogelijke toon te voorschijn te halen. Door de jarenlange ervaring kan ik in de meeste gevallen, elke pijp zijn eigen karakter geven.

Een orgel moet “zingen” en inspirerend zijn voor bespeler en luisteraar.

In de kerk doe je de eindintonatie.

Aan de speeltafel kun je bijna nooit de orgelklank goed beoordelen. Ik kan een keyboard aansluiten op mijn stemmachine en dan in de kerk gaan spelen en luisteren hoe de klank zich in de kerk ontwikkeld.

 

“Je kunt dan als intonateur direct horen of de orgelklank “past” in de ruimte en eventueel correcties toepassen.”