Rene Nijsse

VADER en ZOON NIJSSE orgelmakers en causeurs

Rene Nijsse

De orgelmakerij wordt tegenwoordig gerund door zoon Rene, evenals zijn vader vlot van de tongriem gesneden.

Hij kan als een vakman worden beschouwd, want je mag niet zomaar het nieuwe orgel bouwen voor de kerk in Kampen waar de befaamde organist KlaasJan Mulder speelde.

De laatste jaren blijft het werk beperkt tot restauratie en onderhoud. Had de firma in 1980 35 orgels in onderhoud, nu zijn dat er 450.

Rene: „Wekelijks worden drie kerken onttrokken aan de eredienst. Nieuwbouw van kerkorgels wordt zeldzaam. Zodoende halveerde de werkgelegenheid in de orgelbouw de afgelopen twintig jaar naar 150 arbeidsplaatsen.”

 

Rene is zelf gepokt en gemazeld in de orgelbouw en de kerkmuziek. Hij is organist bij de Maranathakerk in Goes, de Geerteskerk in Kloetinge, de Hervormde kerk in Wilhelminadorp en de Sint Nicolauskerk in Wolphaartsdijk.

Na orgelles te hebben gekregen van oom Bert, een broer dus van vader Arjaan, volgde hij nog twaalf jaar onderricht bij de befaamde Kees van Eersel.

Zo’n muzikaal fundament komt natuurlijk uitstekend van pas bij het vak van orgelmaker. Een goed muzikaal gehoor is daarbij de facto onmisbaar.

Zelf ben ik regelmatig aanwezig wanneer Rene het orgel stemt van de Eben Haezerkerk in Nieuwland of er onderhoudswerk aan verricht. Je staat er dan als relatieve leek van te kijken hoe zo’n vakman in staat is om in rap tempo een orgel weer in een zuivere stemming te brengen.

Maar dat is de conclusie van een amateur. Daarom hier nog het commentaar van organist Harm Hoeve, Hij schreef bij een opname uit 2012 van het nieuwe orgel van de Kruiskerk in Diever: ,,Ondanks de minimale akoestiek in deze kerk klinkt het orgel geweldig mooi. Een knap staaltje werk van de Zeeuwse orgelbouwer René Nijsse.”

De enige resterende orgelmakerij in de provincie

Voorheen hebben meer Zeeuwse bedrijven orgels gebouwd, waaronder de firma Dekker in Goes. De laatste decennia is de firma Nijsse de enige resterende orgelmakerij in de provincie. Het is te hopen dat dit specifieke vakgebied lang voor Zeeland behouden mag blijven.

Bron: PZC 2013, artikel van Willem Staat.