Apeldoorn Julianakerk

In augustus t/m september van 2016 hebben we het orgel in de Julianakerk gerestaureerd.

Dit orgel is gebouwd door G. van Leeuwen uit Leiderdorp in 1928, volgens het rein-pneumatische systeem. Oorspronkelijk stond het orgel boven de kansel op een galerij en had het orgel een houten imitatiefront.

In 1967 is het orgel overgeplaatst naar de overzijde van de kerk door de firma Koch uit Apeldoorn. Toen is er een nieuw front aangebracht voor de bestaande orgelkas. Bij de overplaatsing zijn er enkele registers veranderd en is de zwelkast verdwenen. In 1990 heeft de toenmalige organist, Rudi Hoefman, de Trompet 8 en de Basson-Hobo 8 van nieuw pijpwerk voorzien. Deze 2 tongwerken hadden nog de fabrieksintonatie en in 2009 hebben wij de intonatie aangepast aan het orgel.

In 2016 is de kerk helemaal gerenoveerd en is de orgelkas wit geschilderd door eigen mensen van de gemeente.

We hebben het orgel van binnen helemaal schoongemaakt, alle pijpen zijn van de windladen gehaald en later weer teruggeplaatst. Onder de windladen en bij de relais, zijn alle membranen vervangen door nieuwe.

De speeltafel is helemaal uit elkaar geweest en gerestaureerd. De klavieren zijn helemaal opnieuw afgesteld en rammelvrij gemaakt. Alle doorstroommembranen ten behoeve van de koppelingen, zijn vernieuwd. Ook de schachtbalgjes, die de verbinding met de relais maken, zijn vernieuwd.

Het orgel heeft nu weer een snelle aanspraak en alle koppelingen werken weer zoals het hoort. Ook de balg is gerepareerd en de intonatie van de Basson-Hobo is nog gecorrigeerd op de gewijzigde akoestiek van de kerk.