Balk It Breahus

In 1843 maakten de gebroeders Lohman een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk in Balk. Het was een éénklaviers orgel met aangehangen pedaal. In 1975 is het orgel door de gebroeders Reil gerestaureerd en uitgebreid met een tweede klavier (als bovenwerk) en een vrij pedaal. Het pedaal staat in een aparte kas achter het orgel.

In 2014 is er schade ontstaan in de pedaallade door lekkage van de toren. In 2015 is de toren hersteld en daarna hebben wij het orgel onderhanden genomen. Al het pijpwerk is van de windladen geweest, zowel van pedaal als beide klavieren. Op de plek van de waterlekkage in de pedaallade is het leer etc. allemaal vernieuwd. Bij de windladen van de klavieren waren sommige registers moeilijk te bedienen, dit is verholpen en de toetsmechanieken zijn nagezien. De veerspanning is geëgaliseerd.

In 1975 is er een pedaalkoppel naar het onderklavier gemaakt door middel van een schuifmechanisme. Dat was een bron van ergernis, want steeds braken er abstracten af als de koppeling werd bediend tijdens het spelen. We hebben een nieuw pedaalkoppelmechanisme gemaakt. De ruimte daarvoor was zeer beperkt, maar dat is een extra uitdaging.

De lijmnaden van de houten pijpen zijn hersteld en het leer van de stoppen vernieuwd. Het metalen pijpwerk is schoongemaakt. Aan de intonatie van de labialen is niets gewijzigd, de tongwerken zijn wel gecorrigeerd op aanspraak en volume.

Ook is er een nieuwe windmachine geplaatst.

Het orgel klinkt nu weer fantastisch!

balk it breahus

Hoofdwerk

Prestant 8

Bourdon 16

Holpijp 8

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Cornet 6 sterk discant

Mixtuur 3 – 5 sterk B/D

Trompet 8 B/D

Fagot 8

Bovenwerk

Roerfluit 8 B/D

Viola di Gamba 8 discant

Prestant 4

Fluit 4

Woudfluit 2

Flageolet 1

Tremulant

Pedaal

Subbas 16

Octaaf 8

Trompet 8

 

Manueelkoppel

Pedaalkoppel – HW

pedaalkoppel

pedaalkoppel

Speeltafel