Dronten RK Ludgerus

De orgelmaker Maarschalkerweerd uit Utrecht maakte in 1876 een nieuw orgel voor de Carolus Borromeuskerk in Soesterberg. In 1964 werd dit orgel overgeplaatst naar Dronten door de orgelmaker Vermeulen.

Hierbij is de originele orgelkas verloren gegaan.

In 1994 is het orgel in het nieuwe kerkgebouw geplaatst. Er is een nieuwe orgelkas gemaakt die ontworpen is door de architecten Brink & Fleer. Orgelmaker Elbertse plaatste het binnenwerk in de nieuwe orgelkas en leverde een nieuwe windmachine. De staat van het orgel werd steeds slechter en het orgel was helemaal windziek. Met de adviseur van de KKOR, Cees van der Poel, is er een plan gemaakt voor de gehele restauratie van het binnenwerk.

In juni 2016 is er begonnen met de restauratie, het binnenwerk is naar de werkplaats vervoerd en daar helemaal gerestaureerd. De windlade is helemaal uit elkaar genomen, er waren veel losse lijmnaden. Alles is opnieuw gelijmd met warme lijm en grote naden zijn opgevuld met eiken veren. Het bovendek van de windlade is opnieuw beleerd en er zijn geweven ringen aangebracht tussen de lade en de pijpstokken. De magazijnbalg is ook helemaal opnieuw beleerd en de schepbalgen zijn gefixeerd.De walsborden zijn gerestaureerd, overmatige speling weggenomen en alles goed afgesteld. De mechanieken werken weer feilloos en soepel. Het pijpwerk behoefde geen restauratie, enkel kleine intonatiecorrecties. Het orgel heeft een bescheiden dispositie, maar elk register is een klankschoonheid en alles is met elkaar te combineren.