Oud Beijerland

In de buurt van Durham, Noord-Engeland, ligt een dorp Sacriston. In de Church of St. Peter, stond een orgel dat gemaakt was door Harrison and Harrison in 1901.

In dit orgel waren oudere delen opgenomen. Het was een 3-klaviers instrument met vrij pedaal.Vanwege teruglopend kerkbezoek moest de St. Peter gesloten worden. Gerard Verloop uit Schagen wist dat dit orgel te koop kwam en via Dirk Bakker werd de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Oud-Beijerland geattendeerd op dit waardevolle instrument.

In 2006 hebben we dit orgel gedemonteerd in Sacriston en vervoerd naar onze werkplaats. Daar hebben we het opgeslagen tot 2011 en toen zijn we met de restauratie begonnen. De windladen zijn gerestaureerd en voorzien van een trekvrije plaat. Er is een extra pedaalstem aangebracht, een Trombone 16. Hiervoor hebben we een nieuwe grenen windlade gemaakt en pijpwerk gebruikt dat afkomstig was van Thomas Lewis en nu in bezit was van William Drake, orgelmaker in Buckfastleigh.

De orgelkas is helemaal nieuw naar ontwerp van John Brennan uit Oxford. De orgelkas is gemaakt van grenen en gebeitst zodat de houtstructuur zichtbaar is.

Bijzonder detail zijn de frontpijpen: de originele frontpijpen waren in de jaren 1960 opnieuw geschilderd met bronskleurige verf. In het orgel zelf, troffen we een oude frontpijp aan met de originele beschildering.

Henk van der Luyt heeft alle frontpijpen opnieuw gedecoreerd op een voortreffelijke wijze.

berkel en rodenrijs dorpskerk

opbouw van orgelkas in onze werkplaats

opbouw van orgelkas in onze werkplaats

Great

Large Open Diapason 8

Small Open Diapason 8

Dulciana 8

Clarabella 8

Principal 4

Flute 4

Fifteenth

Mixture 3 rangs

Trumpet 8

Choir

Lieblich Gedackt 8

Salicional 8

Gamba 8

Flute 4

Piccolo 2

Clarinet 8

 

Tremolo

Swell

Open Diapason

Double Diapason 16

Stopped Diapason 8

Vox Angelica 8

Vox Celeste 8

Principal 4

Mixture 3 Rangs

Oboe 8

Cornopean 8

Pedal

Open Diapason 16

Bourdon 16

Violoncello 8

Trombone 16

 

Swell to Great

Swell to Choir

Great to Pedal

Swell to Pedal

Choir to Pedal